Test je veranderkracht

Wendbaarheid en veranderbereid vormen samen veranderkracht en vormen de basis van de belangrijkste 21e eeuwse vaardigheden. Veranderingen in de zorg volgen elkaar steeds sneller op. Hoe zorg je dat je stevig blijft staan? Ligt het in jouw vermogen om nieuwe dingen te realiseren? Hoe kun je je verder ontwikkelen?

Aan de hand van een literatuursearch hebben we gekeken welke competenties je nodig hebt om je een verandering snel eigen te maken, je wendbaarheid. Deze wendbaarheid is op te delen in 10 thema’s en definieert het ‘kunnen’. Heel wendbaar zijn wil natuurlijk niet betekenen dat je ook graag wilt veranderen. Er is daarom ook gekeken wat je veranderbereidheid bepaalt. Dit is op te delen in 5 thema’s en het definieert ‘de wil’ om te veranderen. Dank aan de grote groep die de vragenlijst voor ons getest heeft en hem met hun feedback sterker heeft gemaakt! Het is zover, hij is klaar voor gebruik en zal door toetsing en bijstelling steeds verder doorontwikkeld worden. Trots op een mooi nieuw product over de toekomst van zorg i.s.m. Suzanne Verheijden.

Test nu je veranderkracht. In 10 minuten weet je hoe je scoort op wendbaarheid en veranderbereid. Je krijgt na afloop een rapportage gemaild die je inzicht geeft welke competenties je verder kunt ontwikkelen om nog krachtiger te staan en welke motivatie je bereidheid tot veranderen bepalen. Ga naar www.burostrakz.nl/veranderkracht

Zaadje planten

Soms kom je mensen tegen in je werk, waar je een klein zaadje bij kan planten die zonder dat jij het veel aandacht geeft, groeit. Met trots kan ik melden dat 27 en 28 mei 2021 het eerste Europese Implementatie Event in Nederland is georganiseerd. Meer info.

Van project naar netwerkvorm

Op verzoek van Zorg voor Innoveren heb ik een vlog gemaakt over implementeren. Hoe je van een project naar een netwerkvorm gaat en de tip ‘begin altijd waar de ander is’. Meer info

Welke thema's staan centraal in het vakgebied implementeren?

Kopenhagen was van 28 tot en met 30 mei 2018 de setting voor de derde Nordic Implementation Conference ‘Joining the Forces of Implementation’, waaraan driehonderd implementatieonderzoekers, kwaliteits- en beleidsadviseurs en implementatiespecialisten uit de sectorenjeugdzorg,(publieke)gezondheidszorg, sociaal domein en onderwijs vanuit vooral (Noord-)Europese landen deelnamen. Samen met de Nederlandse delegatie schreef ik dit artikel voor het TSG waar 4 thema’s centraal stonden; implementeren versus continue kwaliteitsverbetering, adaptief leiderschap, creëren van netwerken, implementatie als professie.

 

Begin waar de ander is

Het klinkt zo logisch, dat je bij een verandering niet voor de troepen vooruit moet lopen. Maar het gebeurt sneller je denkt.

Jaren geleden was ik betrokken bij de invoering van systeemgericht werken in een jeugdzorginstelling. Verschillende teams gingen enthousiast aan de slag. Er werd een nulmeting gedaan door de organisatie heen, van secretaresse tot manager. Welke beelden hadden ze bij systeemgericht werken, welke systeemgerichte manier van werken gebruikten ze? Welke ondersteuning hadden ze nog nodig?
Op basis daarvan werd per team een gerichte implementatieaanpak op maat ontwikkeld. Het ene team wilde uitgebreide scholing; het andere had alleen behoefte aan een gesprek met een expert… Lees meer